2009.06.05. 05:15
Komisz (avagy hétköznapi nevén: paprikáskrumpli)
Mifelénk úgy tartják, hogy paprikáskrumplit mindenki tud csinálni...kiegészítés: még én is :).
Amire szükséged lesz (2 személynek 2 bőséges ebédre):
Kb. 1 szabad óra, amíg megcsinálod
-8-11 közepes krumpli (mint az öklöd)
-1 kis fej vöröshagyma (kisebb mint az öklöd :) )
-pár gerezd fokhagyma
-valami husi, ami lehet: bacon, kolbász, virsli
-fél paradicsom, fél paprika
-fűszerek: őrölt pirospaprika, őrölt fekete bors, őrölt kömény, piros arany, gulyáskrém, só
-1 közepes lábas, kis olaj
Előkészítés:
Felaprítom a vörös- és fokhagymát, van egy helyes kis aprítógépem, azzal pikk-pakk megvan, de kézzel sem sok idő. Előre fel szoktam vágni kicsi csíkocskákra a bacont, és a sonkát is, a kolbászt meg ki-ki ízlése szerint darabolja. (Sajnos itt jó ideje nem jutok hozzá, de amíg otthon voltunk olyan mutatóujjnyi hosszúságú darabokra vágtam.) A krumplit meghámozom, megmosom, és kockára vágom, értelem szerűen minél kisebbek a kockák annál hamarabb lesz kész a kaja :)
Elkészítés:
Kicsi olajat öntök a lábasba, bele a bacont,kicsit pirítom, majd hozzáadom az apróra vágott vörös- és fokhagymát, és addig pirongatom, amíg a hagyma üveges nem lesz. Ha van kolbász vagy valami más husi otthon, akkor ennél a lépésnél adom hozzá, és egy kicsit megsütögetem, épen annyira hogy a külsejét "lekapja". Ekkor adom hozzá a pirospaprikát, nem sajnálom, szeretem ha jó piros az aminek pirosnak kell lennie :) Kicsit megkavarom,és azonnal rápakolom a krumplit, paprikát, paradicsomot, és a fűszereket. Felöntöm vízzel, hogy éppen ellepje, plusz 1 ujjnyi, fedőt változó hogy rakok-e rá, általában lefelejtem. Közepes lángon kb. 45 percig főzőcskézem, néha megkavargatom, egy késsel szoktam ellenőrizni megfőtt-e a krumpli. Mikor már kész, akkor szoktam belefőzni a virslit, az csak pár perc, feltéve hogy nem fagyottan rakod bele :)
Kiegészítés:
Arra vigyázni kell, hogy a piros arany és a gulyáskrém is eleve sózott, így én alapból nem is szoktam sózni, csak ha úgy érzem hogy nem lesz elég sós, de ez nagyon ritkán fordul elő. Ezen kívül a legtöbb virsli a főzéstől megdagad, én már jártam úgy hogy alig fért el a végeredmény a lábasban miatta:)
20 komment
Címkék: krumpli gyors egyszerű magyaros
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2009.06.05. 07:25:03
A több parit viszont még az elején hozzáadom, a hús előtt, hogy legyen sok ideje úúúgy megfőni, h a héja se lesz útban. Sem a sólyom:)
Köményt, gulyáskrémet és pirosaranyt még sose tettem bele, ellenben leveskockát néha igen. Van ilyen 12zőcséges ételízesítőm, azt használom mindenhez :)
És ősi hagyomány a családban, hogy nem kockára vágjuk a korompét, hanem "gerezdekre", nemtudom mi ennek a hivatalos neve :) Ez az egyetlen, amiben ragaszkodok ehhez a formához, a többibe jó a kocak:)
A savanyúságnak meg vagy csemegeubi (a kicsik), vagy cékla.
Szóval én így.
Ziebi 2009.06.05. 22:57:36
Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2009.06.05. 23:53:31
Cho. 2009.06.06. 10:01:39
Ez számomra most felért egy gyilkossággal.
Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2009.06.06. 10:21:34
De az is lehet, hogy a 7végén én is csinálok egy nagy adagot, végülis krumpli az van (meg csempe a falon:)
Cho. 2009.06.06. 13:35:31
Pyry meghozta a kedvet és a gusztust egy jó nagy adag rakott krumplira!
Pyry 2009.06.06. 19:25:53
Majd kirakom én is a rakott krumpli receptemet ha lesz rá időm a hétvégén :)
ViviS 2009.06.06. 21:13:46
Pyry 2009.06.06. 23:04:58
Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2009.06.06. 23:22:04
ViviS 2009.06.07. 10:49:38
Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2009.06.07. 11:36:34
na mindegy, a lényeg, hogy én sima viz-liszt-tojás keveréket dobok a vizbe ilyenkor.. hivják bárhogy is :)
ja néha teszek bele fűszerkeveréket, olyankor jó kis pöttyös lesz :)
ViviS 2009.06.07. 20:28:57
Milyen fűszerkeveréket szoktál a nokedli tésztájába tenni?
Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2009.06.07. 22:58:14
nemtom, az a neve hogy fűszerkeverék:)
talán delikát, 12 fűszer van benne, de ilyen általános keverék.. amit máshol ételízesítőnek is neveznek..