Pyry 2009.10.28. 01:22

Almás pite

Anyukám régi receptje ez, amit itt SLC-ben is simán meg tudtam csinálni. Én nagyon szeretem, de azok akik nem ugrálnak a száraz sütikért nem biztos hogy a legjobb választás, ugyanis ez nem az élesztős változat.

Hozzávalók (1 közepes tepsihez):

-1 kocka margarin (itt ilyen sütővajat lehet kapni, abból én 2 kockányit használtam)
-30-40 dkg liszt
-1 tojás
-1 sütőpor (a közepes evőkanálnyi az itteniből)
-kevés tej
-8-9 alma (vagy több ha több tölteléket szeretnél)
-cukor az almához
-őrölt fahéj
-esetleg zsemlemorzsa (ha túl sok leve lenne az almának)
-kicsi citomlé

Előkészítés:

A vajat kb egy órával előbb kiveszem a hűtőből, hogy lehessen majd dolgozni vele. Meghámozom az almákat, és lereszelem őket egy nagy tálba. Időnként csepegtetek rájuk citromlevet, de nem sokat, tényleg csak pár cseppnyit. Megcukrozom, és összekeverem. A cukrozásban nem tudok segíteni, attól függ milyen édes volt eleve az alma, meg milyen édesen szereted. Én Gombival szoktam előkóstoltatni :D Hagyom állni amíg a tésztát összerakom.

Elkészítés:

A tésztához a hozzávalókat egy nagy tálban összekeverem. Éppen csak annyi tejet adok hozzá, amennyi ahhoz kell hogy könnyen nyújtható-gyúrható legyen. A kész tésztát kettévágom, és az egyik kis bucit az asztalon kinyújtom, az lesz a pite alja. Igyekszem tepsi alakúra és méretűre formálni, nem mindig sikerül, de a lelógó részekkel ki lehet pótolni a lyukakat. Az egész nem vastagabb fél ujjnyinál. Óvatosan belerakom a tepsibe. Nem szoktam kivajazni, elég vaj van magában a tésztában. A lereszelt alma eddigre már eresztett egy kis levet, így ki kell nyomkodni mielőtt belerakom a tepsibe az első réteg tészta tetjére. Szépen egyenletesen szétterítem az elmát, és nagyon óvatosan megszórom fahéjjal. A pite tetejéhez a tésztát ugyanúgy kinyújtom az asztalon, és óvatosan rárakom az almára. Egy villával megszúrkálom, és előmelegített sütőben sütöm amíg szép világosbarna nem lesz a teteje. Mikor kihűlt, megszórom porcukorral. :)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://kajatanya.blog.hu/api/trackback/id/tr21480492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsepike 2009.11.19. 20:58:17

Kipróbáltam, nagyon finom!!! Ajánlom mindenkinek! :)

chmanor (Robi) · http://www.chmanor.eu 2009.12.20. 15:34:19

Nem hiszem el hogy még csak most találtam meg oldalt ezt a főzős oldalad.:O

Ez az almás pite a kedvencem.:P Itthon is pont így néz ki.:D

romesz 2010.05.23. 05:33:33

Lehet rendelni is belole? :D

Ziebi 2010.05.23. 06:04:59

@romesz: ha beugrasz bármikor szívesen sütök neked. :)

romesz 2010.05.23. 14:42:29

egy ora mulva ott vagyok :D
süti beállítások módosítása