Hozzávalók (2 embernek, 2 közepes ebédre):

-kb fél kg csirkemell filé
-4 evőkanál mustár
-6 evőkanál méz
-8-9 evőkanál étolaj a husihoz
-körethez 1,5 nagy bögre rizs
-1 borsókonzerv (lehet fagyasztottból is csinálni, akkor olyan 1 bögrényi)
-vegeta, őrölt bors
-kicsi olaj a rizs alá
-egy fedeles lábas vagy mély serpenyő a rizsnek
-egy fedeles serpenyő a husinak
-1 óra előkészítéssel együtt.
 

Előkészítés:

Összekeverem egy kis tálban a mézet, mustárt, és az ahhoz való olajat. A husit beleteszem egy nagyobb tálba, ráöntöm a trutyit, és jól összekeverem, forgatom, hogy a húst mindenhol érje. Ezt ha nagyon előrelátó vagy megcsinálhatod előző nap is, hűtőben eláll (nálunk volt már olyan hogy elfelejtkeztünk, jelentem 2 nap után sem romlott meg a méznek köszönhetően).

Elkészítés:

A rizst megpirítom a kis olajon (folyamatos kevergetés mellett, magas fokozaton, éppen csak fehérebb lesz, oda kell figyelni mert gyorsan leég), és hozzáadok 2-szer annyi vizet mint amennyi a rizs volt. Ekkor rádobom a borsót is, és mondjuk 1 evőkanálnyi vegetát, és egy kevés őrölt borsot. Ha több a bors az sem baj, mi csípősen is szeretjük. :) Lefedem az egészet, és alacsony fokozaton hagyom főni, húsz perc múlva elég ránézni először. (Mondjuk nekem itt villanytűzhelyem van, kicsit más vele főzni mint a gáztűzhelyen, de talán érthető amit írok) Max 1-2 szer keverem meg, azt is csak akkor mikor a rizs már megduzzadt. Na ez az a kaja amit meg szoktam kóstolni, van hogy elnézem és nem elég a víz ahhoz hogy teljesen megfőjön, ilyenkor utána öntök egy picit...nem szabad sokat keverni, mert akkor olyan "nyenyőkés" lesz. Az ízén nem változtat, csak az állagán, van aki nem szereti ha tapad. (Nekünk nem gond, csak gondoltam leírom hátha valakinek ez fontos)

A husikat úgy ahogy vannak szószostul serpenyőbe rakom, mindenféle olaj nélkül. Fehérre pirítom a hús mindkét oldalát, és ráöntöm a maradék szószt a tálból. Aztán a tálba rakok vizet, kiöblítem vele úgy, hogy a serpenyőbe öntöm a tál tartalmát. Itt akár picit el is lepheti a husit a víz, akkor kevesebbszer kell ránézni. :) Lefedem, és közepes lángon sütögetem. Ha közben lesülne a lé, adok hozzá kis vizet. Mikor már úgy gondolom hogy a husi készen van, ellenőrzöm egy közepesen éles késsel hogy el tudom-e vágni. Ha igen, akkor nincs más dolgunk mint hagyni lesülni a levét, és lepirítani a húsokat. Ezzel csak óvatosan, mert hamar lekapja őket, és az égett íz nem tesz jót.

Kiegészítés:

Lehet hozzá enni csemegeuborkát, mi még mással nem próbáltuk, ha ti igen majd mondjátok el milyen. És nem, tényleg nem sózzuk a husit. A rizs kicsit ízesebb lesz a vegetától meg a borstól, nem kell a húsnak is erős ízűnek lenni. :) Nagyon fincsi, nálunk nagy kedvenc.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://kajatanya.blog.hu/api/trackback/id/tr851180263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csillaba 2009.06.13. 20:48:35

KÖszi, ezt már régóta szeretném kiprobálni :) Most már nem lehet kifogás, hogy de nincs meg a recept :D

Pyry 2009.06.14. 00:23:58

Csilla, bizony, tessék kipróbálni :)

ÉS most már azt is tudom hogy tudsz erről az oldalról is :D

ViviS 2009.06.14. 11:39:24

Pyry! A camembert sajtot sem szereted? Mert van egy jó receptem. :)

csillaba 2009.06.14. 12:37:23

Hogyne tudnék! Olvaslak ám szorgalmasan :)

Ziebi 2009.06.14. 14:12:06

Vivi: azt pont nem, de amúgy a sajtot szeretem :)

Küldd el a receptet és közzé tesszük. :)

ViviS 2009.06.14. 17:47:33

@Ziebi: Rendben.A jövő héten meg is csinálom ha minden igaz,szóval képet is tudok majd küldeni.
süti beállítások módosítása