2009.06.10. 07:39
Csirkepaprikás
Hozzávalók (2 személyre, 2,5 nagy ebédre):
-10 db csirkecomb (én alsócombot használtam, de persze jó a felsőcomb is, sőt, anyukám mindenféle csirkedarabokat is bele szokott rakni)
-1 doboz tejföl
-1 közepesen nagy vöröshagyma vagy 1/2 óriási vöröshagyma
-pár gerezd fokhagyma
-1 paprika, 1 paradicsom
-só, bors, pirosarany, gulyáskrém, majoranna, őrölt pirospaprika
-körethez kb fél kg. liszt
-2 tojás, víz
-kis olaj
Előkészítés:
Hagymákat aprítom. Felrakok vizet forrni, hogy mire a nokedlit kikeverem felforrjon. Felkészülés lelkiekben a nokedlis edények vakarására.
Elkészítés:
Az olajon egy kicsit sütögetem a hagymát, majd rádobom a husit. Fehérre pirítom, már amennyire lehet, ugye itt nem kockára vágott húsról van szó. Mikor úgy érzem hogy már nem tudom több oldalról megpirongatni a csirkét, felöntöm vízzel, úgy hogy éppen ellepje a húst. Beledobom a paprikát, paradicsomot. Hozzáadok sok-sok pirospaprikát, piros aranyat, gulyáskrémet. Sózni ezt sem szoktam az előbbiek miatt. Ha esetleg kicsit sótlan lesz a dolog azon még lehet segíteni. Pár csipet őrölt bors, kb. ugyanennyi majoranna (sosem mérem, hanem úgy érzéssel, nem kell azért sajnálni belőle), és közepes lángon főzőcskézem kb egy órát. (Néha ránézek, inzultálom a csirkét villával hogy elég puha-e már). Mikor már elég puha a husi akkor megbonoylítom a dolgot: kiszedem egy villával a combokat egy tányérra, egy kis tálba rakom a tejföl felét, hozzáadok pár merítőkanállal a húsléből. Általában ekkor dobom ki a szétfőtt paprikát. Összekeverem a tejfölt a paprikás lével , úgy hogy csomómentes legyen, majd szépen óvatosan visszaöntöm a fazékba, és összekutyulom. Óvatosan visszarakom a húst, és még tíz percet hagyom őket együtt főni.
A nokedlit kikeverem a lisztből, tojásból, és vízből, és forró vízbe szaggatom. Ez a fél kg. liszt 2 napra elég, amiben az a jó, hogy csak egyszer kell utána mosogatni.
Megjegyzés:
A nokedliszaggatót ne felejtsd el azonnal beáztatni, különben az amúgy 1 és negyed órás főzési időt megtoldod egy fél órás kapirgálással a mosogató fölött. :) Szerintem lehet több tejfölt is belerakni, most hétvégén így csináltam meg, és nekünk pont jó volt. :)
19 komment
Címkék: csirke magyaros középnehéz
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2009.06.10. 09:06:41
Amúgy nokedli lesz az, amit én szoktam csinálni, most már biztos :)
Az áztatást még mosogatógéppel sem lehet megúszni, főleg ha nem rögtön rámolod be, mert megvárod, míg tele lesz a masina..
Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2009.06.10. 19:02:01
a tojásost én úgy szeretem, hogy sok tojással, és jóóól megsütve.. először a nokedlit is sütögetem kicsit pironkodósra, úúgy az igazi :)
Amúgy a krumplistésztát szoktam még sütőbe berakni, és sajttal megszórni :)
variácók azok vannak :)
ViviS 2009.06.11. 12:15:55
Tesóm elkezdett dolgozni,így én csinálom az ebédet neki.Tegnap a te paprikás krumplidat ette.Azt mondta nagyon finom.Ma bolognai spagetti,holnap túrós csusza lesz.Kedden pedig a csirkepaprikást csinálom neki.:D ( a görög csirke is az étlapjára fog kerülni).Anyu is az én főztömet kénytelen enni,mert bezárt a kajálda ahol ebédelt.
Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2009.06.11. 12:54:02
Anyu egyébként a tojásosnokedli-uborkasaláta kombótól volt mindig rosszul.. külön-külön nem bántotta a gyomrát, de együtt.... :)
A habarást eltaláltad, ha nem, akkor én sem tudom, mi az:)
Ziebi 2009.06.11. 18:15:05
A tojásosnokedli-ubisali én anyukámat is kiütötte mindig...
Vivi, ha jól látom kénytelen leszek összekapni magamat, mert nem lesz mit főznöd :DD
ViviS 2009.06.11. 20:10:35
ViviS 2009.06.11. 20:13:19
Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2009.06.11. 20:15:59
Ziebi 2009.06.11. 21:22:01
Majd leírom azt is egyszer...eh, de sok dolgom van máár :)
danimonka 2009.06.12. 00:27:14
Pyry 2009.06.12. 04:27:22
ViviS 2009.06.13. 01:50:40
Pyry 2009.06.13. 03:38:57
Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2009.06.13. 11:23:37
amúgy a laktózmentes tejfölt már megeszem.. pedig nem szerettem soha.. de azt igen :)