Ééééés igen, végre itt van az amcsiban is kivitelezhető kakaós csiga! :) Köszönöm a tanácsokat, igyekeztem figyelembe venni őket, és természetesen továbbra is várom az ötleteket, mivel tehetném még szebbé-jobbá-finomabbá a csigáimat. :)

Hozzávalók (Kb. tíz csigához):

-70 dkg liszt
-másfél evőkanál kristálycukor
-másfél kiskanál só
-porélesztőből egy kiskanálnyi
-3 dl víz
-másfél evőkanál étolaj
-kakaó és kristálycukor a töltelékhez
-kb. fél kocka vaj tepsi-és tésztakenéshez
-fél bögre tej a locsoláshoz ebbe esetleg 1. csomag vaníliáscukor
-2 tepsi
 

Előkészítés:

Nekünk szerencsénk van, van kenyérsütő gépünk, abba csak be kell tölteni a hozzávalókat, és pizzatészta készítésre beállítani, 45 percig gyurmázza, majd hagyjuk még egy órát kelni a gépben. Közben ki lehet keverni a kakaót a kristálycukorral, ebben nem tudok segíteni, mert én az enyémeket sima nyulas kakaóval szoktam megszórni, az arányokat meg mindenki maga tudja. Közben párszor meg kell kóstolni, és amikor már nem keserű, akkor jó. Tepsiket kivajazom.

Elkészítés:

A megkelt tésztát kiszedem a gépből, kicsit megnyomorgatom még a lisztezett asztalon (tetszés szerint behelyettesíthető gyúródeszkával), aztán kettévágom. Olyan nagyra nyújtom amilyenre csak lehet, nem baj ha rémisztően vékony a tészta, annál többet kanyarodik majd a csiga.Mikor úgy gondolom, hogy most már egy elefánt se tudná jobban kinyújtani, megkenem vajjal a tésztát. Ehhez én egy sima ecsetet használok, mert itt még nem láttam olyan tollasat mint amit otthon lehet kapni. :) Eután nincs más hátra, mint hogy jó vastagon megszórjam kakaóval, nem kell belőle sajnálni. :) A legnehezebb rész ezután következik: fel kell csavarni a tésztát, kb úgy mintha egy szőnyeget próbálnál feltekerni, csak ez kicsit macerásabb. Harmadszorra már elég jól ment. Minden egyes tekerés után, mikor új, lisztes felület kerül felülre, meg szoktam ott is vajazni a kis ecsetemmel. Ettől persze én is vajas leszek, de van víz a csapban. :) Mikor az egészet feltekertem, akkor fogok egy kést, belisztezem, és kb 2 ujjnyi vastagságú szeleteket vágok. Nekem ez az alácsavarás nem jött be, azt csináltam, hogy a kést ott tartottam azon az oldalon ahol elvágtam, és annak segítségével raktam be a csigakezdeményeket a kivajazott tepsibe. Hagytam köztük olyan 2 ujjnyi távolságot, biztos ami biztos. Ottfelejtem egy fél órára a gáztűzhelyen úgy, hogy a sütőt előmelegítem, az csinál egy kicsit melegebbet a környékén mint a szobahőmérséklet. Szóval kel egy kicsit, és mehet a sütőbe kb. 180 fokra. Néha ránézek, és mikor azt látom hogy már majdnem kész, akkor kiveszem, és meglocsolom a tejjel kicsit, na nem pohárból öntöm rá, hanem az ecsettel szóróm rá a tejet mint a pap a szenteltvizet a hívekre. Visszarakom még egy picit, és mikor készen van kiveszem gyorsan, és rakom is be a következő adagot.

Kiegészítés:

Én eddig még egyszer sem kentem meg tojással, majd meséljetek ti hogyan szoktátok. Azt hiszem mindent összevetve kb fél óra a sütés maga, talán kicsit kevesebb. Amíg az egyik adag sül, addig a másik simán megkel ha a tűzhelyre rakom. Nekem ez az első igazi kelt tészta próbálkozásom, szóval ezért nem tudom leírni mit hogyan kell a klasszikus élesztővel. Majd talán egyszer azt is kitalálom. :) És akkor a beígért "evolúciós" lépések, nekem nem ment elsőre :)

Első adag

Második adag

Harmadik próbálkozás

A bejegyzés trackback címe:

https://kajatanya.blog.hu/api/trackback/id/tr531370167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P_anka 2009.09.09. 15:45:48

Hehhe, felveheted az evolúcióbiológia szakirányt is :D
Gratulálok a csigákhoz, jól kikísérletezted! Kenyérsütő gép egy áldás a kelt tésztáknál, én is azzal csalok :)

Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2009.09.09. 21:49:35

A kiskanál az teáskanál, vagy kávés/mokkáskanál? Ugye a teás az 2x nagyobb kb a mokkásnál.
Nem mindegy milyen kicsi élesztőt rakok bele :D

Ziebi 2009.09.10. 00:08:41

@P_anka: nana, azt azért csaknem :D Max a csigaevolúció szakirányt :)

@Ypszi: szerintem a nagyobbik. :)

Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2009.09.10. 00:14:40

@Ziebi: köszi:) mert lehet hogy kiprálom, szeressük a kakajóscseguszt..
süti beállítások módosítása