Pyry 2009.06.21. 19:49

Fasírtgombóc

Hozzávalók (4-5 embernek ebédre ):

-kb. fél kg darált disznóhús
-2 zsemle
-2 tojás
-bors, vegeta
-5-6 gerezd fokhagyma
-zsemlemorzsa
-olaj amiben kisütöd

Előkészítés:

Fogsz egy tálat, belerakod a zsemléket, nyakon öntöd őket annyi vízzel hogy bőven legyen nekik mit felszívni. Ottfelejted legalább fél órára. Fokhagymát pucolsz.

Elkészítés:

Egy nagy tálba rakod a darált husit, 2 tojást, és a zsemléket úgy hogy előtte kipasszíroztad belőlük a vizet a vizes tálba. Igen, kisebbek lesznek mint voltak, nem baj. Fokhagymanyomóval belenyomod a gerezdeket. Használhatsz fokhagymakrémet is, de akkor kb. fél tubusnyit bele kell nyomni, és óvatosan a sózással, mert a fokhagymakrém sózott. Borsozod, és adsz hozzá vegetát. Most jön a neheze :) Megmosod a kezed, és összedolgozod a husit a többi cuccal. Addig kell nyomiszkolni, amíg egyenletes nem lesz a massza. Mikor kész, akkor kézmosás. Egy kis tálkába zsemlemorzsát raksz, és odakészítesz egy másik tálban vizet. Vizes kézzel gombócokat formálsz, beleforgatod őket a zsemlemorzsába, és kisütöd őket.

Megjegyzések:

Ha a husiból nehéz gombócot formálni, akkor adj a masszához egy kis szemlemorzsát és keverd bele egyenletesen. Sütéskor nekem nagyon kellett vigyáznom arra hogy ki ne fusson a fritőzből az olaj, pár percet fújogattam a tetejét meg bűvészkedtem, de aztán ott lehet hagyni. Én mindnet "rántott husi" fokozaton sütök, ezt is. Akkor szoktam kivenni, mikor már egy árnyalattal sötétebb mint egy átlagos rántott hús, akkor sül át rendesen. Ha kivetted az első adagot, mindenképpen törj egyet ketté, kóstold meg, hogy átsült-e. Mi amúgy kumplival, rizzsel esszük, de nagyon jó főzelékekhez is. :)


 

A bejegyzés trackback címe:

https://kajatanya.blog.hu/api/trackback/id/tr991199409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2009.06.24. 03:53:25

Én az ilyen apró gombócokat szeretem, mert a panír finom, de egyszer nyári kenus vándortáborban ettem olyan fasirtot, hogy el sem hittem. Kicsit olajosabb volt, és nagyobb az öklömnél, panírja meg alig, de valami hihetetlen finom volt, viszont a receptet eltitkolták, biztos valami családi ereklye. Ha megszerzem, elmondom:)

Ziebi 2009.06.24. 04:41:54

Ezek sem nagyok, olyan nagyobb szilva nagyságúak. :)

Anyukám amúgy mindig tepsiben csinált fasírtot, de az teljesen más mint ez. Majd elkérem tőle a receptet és azt is megcsinálom egyszer. :)

zsepike 2009.09.11. 14:42:23

Tipp: reszelj a masszához krumplit és répát, és úgy is nagyon finom lesz :)
süti beállítások módosítása