Pyry 2009.06.10. 07:39

Csirkepaprikás

Hozzávalók (2 személyre, 2,5 nagy ebédre):

-10 db csirkecomb (én alsócombot használtam, de persze jó a felsőcomb is, sőt, anyukám mindenféle csirkedarabokat is bele szokott rakni)
-1 doboz tejföl
-1 közepesen nagy vöröshagyma vagy 1/2 óriási vöröshagyma
-pár gerezd fokhagyma
-1 paprika, 1 paradicsom
-só, bors, pirosarany, gulyáskrém, majoranna, őrölt pirospaprika
-körethez kb fél kg. liszt
-2 tojás, víz
-kis olaj

Előkészítés:

Hagymákat aprítom. Felrakok vizet forrni, hogy mire a nokedlit kikeverem felforrjon. Felkészülés lelkiekben a nokedlis edények vakarására.

Elkészítés:

Az olajon egy kicsit sütögetem a hagymát, majd rádobom a husit. Fehérre pirítom, már amennyire lehet, ugye itt nem kockára vágott húsról van szó. Mikor úgy érzem hogy már nem tudom több oldalról megpirongatni a csirkét, felöntöm vízzel, úgy hogy éppen ellepje a húst. Beledobom a paprikát, paradicsomot. Hozzáadok sok-sok pirospaprikát, piros aranyat, gulyáskrémet. Sózni ezt sem szoktam az előbbiek miatt. Ha esetleg kicsit sótlan lesz a dolog azon még lehet segíteni. Pár csipet őrölt bors, kb. ugyanennyi majoranna (sosem mérem, hanem úgy érzéssel, nem kell azért sajnálni belőle), és közepes lángon főzőcskézem kb egy órát. (Néha ránézek, inzultálom a csirkét villával hogy elég puha-e már). Mikor már elég puha a husi akkor megbonoylítom a dolgot: kiszedem egy villával a combokat egy tányérra, egy kis tálba rakom a tejföl felét, hozzáadok pár merítőkanállal a húsléből. Általában ekkor dobom ki a szétfőtt paprikát. Összekeverem a tejfölt a paprikás lével , úgy hogy csomómentes legyen, majd szépen óvatosan visszaöntöm a fazékba, és összekutyulom. Óvatosan visszarakom a húst, és még tíz percet hagyom őket együtt főni.
A nokedlit kikeverem a lisztből, tojásból, és vízből, és forró vízbe szaggatom. Ez a fél kg. liszt 2 napra elég, amiben az a jó, hogy csak egyszer kell utána mosogatni.

Megjegyzés:

A nokedliszaggatót ne felejtsd el azonnal beáztatni, különben az amúgy 1 és negyed órás főzési időt megtoldod egy fél órás kapirgálással a mosogató fölött. :) Szerintem lehet több tejfölt is belerakni, most hétvégén így csináltam meg, és nekünk pont jó volt. :)

A bejegyzés trackback címe:

http://kajatanya.blog.hu/api/trackback/id/tr131176028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2009.06.10. 09:06:41

És ha esetleg hamarabb elfogy a csirke, lehet tojásos nokedlit is enni majd :))
Amúgy nokedli lesz az, amit én szoktam csinálni, most már biztos :)

Az áztatást még mosogatógéppel sem lehet megúszni, főleg ha nem rögtön rámolod be, mert megvárod, míg tele lesz a masina..

Ziebi 2009.06.10. 18:01:40

Tojásos nokedli, nyamm :)

Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2009.06.10. 19:02:01

@Ziebi: ezé jó a nokedli :)
a tojásost én úgy szeretem, hogy sok tojással, és jóóól megsütve.. először a nokedlit is sütögetem kicsit pironkodósra, úúgy az igazi :)

Amúgy a krumplistésztát szoktam még sütőbe berakni, és sajttal megszórni :)
variácók azok vannak :)

ViviS 2009.06.11. 12:15:55

Ilyet sem csináltam még,de mivel nagy kedvenc itthon,láttam hogyan is kéne.Anyu a tejfölbe szokott tenni egy kis lisztet is.Azt összekeveri és úgy habarja be.Asszem ez a habarás.Ha nem,sorry.:D
Tesóm elkezdett dolgozni,így én csinálom az ebédet neki.Tegnap a te paprikás krumplidat ette.Azt mondta nagyon finom.Ma bolognai spagetti,holnap túrós csusza lesz.Kedden pedig a csirkepaprikást csinálom neki.:D ( a görög csirke is az étlapjára fog kerülni).Anyu is az én főztömet kénytelen enni,mert bezárt a kajálda ahol ebédelt.

ViviS 2009.06.11. 12:16:34

@Ypszi: Imádom a tojásos nokedlit,fejes salival. Nyamiiii.

Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2009.06.11. 12:54:02

@ViviS: megoldottam a duplázást, a szégyenkezést is eltüntettem, ne maradjon nyoma :)

Anyu egyébként a tojásosnokedli-uborkasaláta kombótól volt mindig rosszul.. külön-külön nem bántotta a gyomrát, de együtt.... :)

A habarást eltaláltad, ha nem, akkor én sem tudom, mi az:)

Ziebi 2009.06.11. 18:15:05

Vivi: igen, az a habarás, én most nem raktam bele lisztet, így is elég sűrű lett. :)

A tojásosnokedli-ubisali én anyukámat is kiütötte mindig...

Vivi, ha jól látom kénytelen leszek összekapni magamat, mert nem lesz mit főznöd :DD

ViviS 2009.06.11. 20:10:35

@Ypszi: Köszi! Én még sohasem ettem tojásos nokedlit uborkasalátával.Azt el sem tudom képzelni milyen lehet.:D Nálunk fejes saláta a menő.

ViviS 2009.06.11. 20:13:19

@Ziebi: Ez már nekem is eszembe jutott,hogy jövő héten mit fog enni Csabi? :D Majd kap brassóit,meg tarhonyát. :)

Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2009.06.11. 20:15:59

@ViviS: szeletelt uborka, só, fokhagyma, a legtöbben tejfölt is adnak hozzá, de én így magában szeretem..

Ziebi 2009.06.11. 21:22:01

Fejes saláta is jóó :)
Majd leírom azt is egyszer...eh, de sok dolgom van máár :)

danimonka 2009.06.12. 00:27:14

Képzeld Ziebi, megkérdeztem Danit, hogy nem bánná-e, ha a tejfölt én is beleraknám a főzéskor (én tejfölösen szeretem, de mindig külön a tányéromon rakom rá, mert Dani nem szereti a tejfölt... erre azt mondja rendben! Évek óta tejföl nélkül készül és nem jutott eszembe megkérdezni... :)

Pyry 2009.06.12. 04:27:22

Monka, próbáljátok ki így, én sem eszem a tejfölt, de ebben nagyon jó, csak lágyít kicsit az ízén. :)

ViviS 2009.06.13. 01:50:40

@Ypszi: A rokonaim Vas megyében még pirospaprikát is tesznek a tejfölös uborkasalátába.Na nálam ez már a "nem jön be" kategória.

Pyry 2009.06.13. 03:38:57

Vivi: én is vasi vagyok, igen, nálunk így csinálják...bár én a tejfölös ubisalit nem eszem a tejföl miatt ugye...de a sima ubisaliba rakok egy icipici őrölt pirospaprikát, de csak a színe miatt...én így szoktam meg :)

Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2009.06.13. 11:23:37

@Pyry: tejföl miatt én is anélkül szeretem, meg sooook fokhagymával :)))
amúgy a laktózmentes tejfölt már megeszem.. pedig nem szerettem soha.. de azt igen :)

ViviS 2009.06.13. 13:52:33

@Pyry: Hát ez tök jó. :D Nagymamám vas megyei.Ha hazamegy,rögtön átvált az ottani beszédre. "Kimegyek a kerbe" stb. Unokatesóim meg azzal cukkolnak,hogy alföldiesen beszélek.Pedig nem is ő betűzünk. :)

ViviS 2009.06.13. 13:55:42

@Ypszi: Van laktózmentes tejföl? Eddig csak tejet láttam. Én sem csípem a tejtermékeket.Nem tudom hogyan képesek egyesek meginni a hideg tejet.:S (jó,nekem laktóz intoleranciám is van....)

Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2009.06.14. 17:51:45

@ViviS: igen, a magic milknek van, és általában a kaisers áruházakban szokott lenni.